Bezelyeli Pilav Bezelyeli pilav, pilavın içine ilave edilen yararlı sebzelerden bezelye sayesinde besleyici özelliği artırılan bir tariftir. Et yemeklerinin yanında tercih edebileceğiniz bu pilav, ülkemizin pek çok yöresinde pişirilmekte ve severek tüketilmektedir. Pilavın içine koyulan bezelyeleri ister taze ister dondurulmuş ürünlerden kullanabilirsiniz, bu şekilde yaz ve kış mevsimlerinde bu pilavı rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Kaliteli bir pirinç kullanarak daha güzel bir pilav elde edebilirsiniz. Ayrıca sebzelerin mutlaka aşağıda anlatacağımız gibi şoklanması gerekmektedir. Sebzeli pilavlarda bu konuya dikkat edin. Doğal görünümlü bir pilav için bu işlemi yapmanız önemlidir. Kullanacağınız et suyunun yerine tavuk suyu da tercih edebilirsiniz. Pilavı başından sonuna kadar gerektiği gibi hazırlarsanız, bu pilavı çok beğeneceksiniz. Şimdi bezelyeli pilav tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Bezelyeli Pilav İçin Gerekli Malzemeler
Bezelyeli Pilav Nasıl Yapılır? Pilavı hazırlamak için önce malzemeleri hazır hale getirelim. Bunun için havuç ve patatesi soyarak, tavla zarı büyüklüğünde küpler şeklinde doğrayalım. Bunları bezelyelerle birlikte tuzlu suyun içinde on dakika kadar haşlayalım. Haşlama bittikten sonra hemen sebzeleri sıcak sudan çıkararak, buzlu suyun içine atarak şoklayalım. Buzlu suyun içinde sebzeleri 2-3 dakika tutmanız yeterlidir. Bunu yapmadığınız takdirde, sıcak sudan aldığınız sebzeler pişmeye devam edecek ve renklerindeki canlılık kaybolacaktır. Buzlu su sebzelerin o andaki renklerini koruyacaktır. Bu sayede pilavın içine koyduğumuz sebzeler doğal renklerini koruyacak ve görünümü çok güzel olacaktır. Şimdi pilavı hazırlamaya başlayabiliriz. Pirinci içine biraz tuz koyduğumuz ılık suda kabartalım. Bu şekilde yarım saat kadar bekletelim. Tencerenin içinde tereyağını ve sıvı yağı kızdıralım. Kabarmış olan pirinçleri süzerek, tencerenin içine atalım. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım. İçine hazırlamış olduğumuz bezelye, havuç ve patates karışımını koyalım. Daha sonra içine sıcak et suyunu ve tuzunu atarak, ateşin altını kısalım. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. Daha sonra tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavı on dakika kadar dinlendirelim. Pilavımızı et yemeklerinin yanında, konuklarımıza sıcak olarak servis edebiliriz. Ekstra İpuçları
Afiyet olsun. |
Abdüşşahid
12 Temmuz 2024 CumaBezelyeli pilav yaparken sebzeleri haşladıktan sonra buzlu suya atmak gerçekten gerekli mi? Bu işlemi yapmazsak sebzelerin rengi ve dokusu nasıl etkilenir?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Abdüşşahid,
Sebzeleri haşladıktan sonra buzlu suya atmak, yani "şoklama" işlemi, sebzelerin rengini ve dokusunu korumak açısından oldukça faydalıdır. Bu işlem, sebzelerin pişmesini anında durdurarak canlı renklerini ve çıtır dokularını muhafaza etmelerini sağlar. Eğer bu adımı atlamazsan, sebzeler pişmeye devam eder ve bu da renklerinin solmasına ve dokularının yumuşamasına neden olabilir. Dolayısıyla, bezelyeli pilavında sebzelerin hem göze hitap etmesi hem de lezzetli olması için bu işlemi uygulamanı tavsiye ederim.
Sevgiler.