Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama pilav, çoğu zaman ana yemek olarak servis edilen lezzetli bir pilav türüdür. Hazırlanan pilav yörelere göre farklı şekillerde yapılmaktadır. İçinde kullanılan malzeme tavuk, kıyma, kuzu eti ya da dana eti olabilir. Bazı yörelerde etlerle birlikte sebzeler kullanılabilir. İçine soğan, domates, salça gibi malzemeler katılabilir. Ülkemizde de pek çok yörede pişirilen en eski pilav çeşitlerinden biridir. Pilava kapama denmesinin sebebi, eski yıllarda fırına konurken sinilerin üzerini kapatmaya yarayan özel bir kapak yerleştirilmesindendir. Bu kapak üzerine konulan odun koru ile pilav hem alttan hem de üstten pişirilmekteydi. Bu nedenle pilav kapama olarak anılmaktadır. Hala bazı yörelerde pilav pişirilirken, testi adı verilen çömlekler kullanılmaktadır. Etin üzerine kapatılan çömlek, eski dönemlerdeki gibi kapama pilavı hazırlanabilmesini sağlamaktadır. Hazırlanan pilavın kemikli etle hazırlanması tavsiye edilmektedir. Dilerseniz pilavın içine karabiber ilavesi yapabilirsiniz. Bu pilavın zengin içeriğinin olması nedeniyle, yörelerde kış aylarında daha sık pişirildiği görülmektedir. Yanında genellikle hoşaf, bazlama ve turşu ikramı yapılır. Sizlere tavuk etiyle hazırlanan bir kapama pilav tarifi hazırladık. Dilerseniz pilavı hep birlikte hazırlamaya başlayalım.

Kapama pilav için gerekli olan malzemeler
  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 8 adet tavuk incik
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
Kapama pilav nasıl yapılır?

Pilav hazırlığına tavuk incikleri yıkayarak başlayalım. Bir tencerenin içine soğuk su ve tavuk incikleri koyalım. Suya tuz ilave ederek, yaklaşık olarak yarım saat pişirelim. Bu arada pirinci akan suda yıkayarak, nişastasını akıtalım. Kapama pilavı pişireceğimiz tepsinin içine tereyağını kayarak, pirinçleri 4-5 dakika kadar kavuralım. İçine karabiber, tuz ilave edelim. Pirinci tepsinin içine güzelce yayalım. Her taraf eşit kalınlıkta olmalıdır. Üzerine haşlanan tavuk incikleri aralıklı olarak yerleştirelim. Tavukları kaynattığımız tavuk suyundan 4 bardak suyu sıcak olarak tepsiye dökelim. Fırınınızı yüksek ısıya ayarlayarak, yaklaşık olarak kırk beş dakika pilavı pişirin. Pişirirken pirinçler suyunu çekmelidir. Pilavınızı fırının içinde 15 dakika kadar demlendirin. Tabi fırını kapattıktan sonra bunu yapmalısınız. Ardından konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kapama Pilav Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Kabaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6