Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav

Kapama pilav, çoğu zaman ana yemek olarak servis edilen lezzetli bir pilav türüdür. Hazırlanan pilav, yörelere göre farklı şekillerde yapılmaktadır. İçinde kullanılan malzeme tavuk, kıyma, kuzu eti ya da dana eti olabilir. Bazı yörelerde etlerle birlikte sebzeler de kullanılabilir. İçine soğan, domates, salça gibi malzemeler katılabilir. Ülkemizde de pek çok yörede pişirilen en eski pilav çeşitlerinden biridir. Pilava "kapama" denmesinin sebebi, eski yıllarda fırına konurken sinilerin üzerini kapatmaya yarayan özel bir kapak yerleştirilmesindendir. Bu kapak üzerine konulan odun koru ile pilav hem alttan hem de üstten pişirilmekteydi. Bu nedenle pilav "kapama" olarak anılmaktadır. Hala bazı yörelerde pilav pişirilirken, "testi" adı verilen çömlekler kullanılmaktadır. Etin üzerine kapatılan çömlek, eski dönemlerdeki gibi kapama pilavı hazırlanabilmesini sağlamaktadır. Hazırlanan pilavın kemikli etle hazırlanması tavsiye edilmektedir. Dilerseniz pilavın içine karabiber ilavesi yapabilirsiniz. Bu pilavın zengin içeriğinin olması nedeniyle, yörelerde kış aylarında daha sık pişirildiği görülmektedir. Yanında genellikle hoşaf, bazlama ve turşu ikramı yapılır.


Kapama Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 8 adet tavuk incik
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Kapama Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav hazırlığına tavuk incikleri yıkayarak başlayalım. Bir tencerenin içine soğuk su ve tavuk incikleri koyalım. Suya tuz ilave ederek, yaklaşık olarak yarım saat pişirelim. Bu arada pirinci akan suda yıkayarak, nişastasını akıtalım. Kapama pilavı pişireceğimiz tepsinin içine tereyağını ekleyerek, pirinçleri 4-5 dakika kadar kavuralım. İçine karabiber ve tuz ilave edelim. Pirinci tepsinin içine güzelce yayalım. Her taraf eşit kalınlıkta olmalıdır. Üzerine haşlanan tavuk incikleri aralıklı olarak yerleştirelim. Tavukları kaynattığımız tavuk suyundan 4 bardak suyu sıcak olarak tepsiye dökelim. Fırınınızı yüksek ısıya ayarlayarak, yaklaşık olarak kırk beş dakika pilavı pişirin. Pişirirken pirinçler suyunu çekmelidir. Pilavınızı fırının içinde 15 dakika kadar demlendirin. Tabi fırını kapattıktan sonra bunu yapmalısınız. Ardından konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Servis Önerileri ve Ekstra Bilgiler

Kapama pilavı, özellikle kış aylarında zengin içeriği ve doyuruculuğu ile tercih edilir. Yanında hoşaf, bazlama ve turşu ile servis edilmesi gelenekseldir. Ayrıca pilavın üzerine ince kıyılmış yeşillikler ekleyerek sunumunuzu daha da zenginleştirebilirsiniz. Kapama pilavının hazırlanışında kullanılan tereyağı, pilavın lezzetini artırır ve pirinçlerin daha parlak görünmesini sağlar. Eğer daha farklı tatlar denemek isterseniz, pilavınıza kuru üzüm veya badem gibi malzemeler ekleyerek de hazırlayabilirsiniz. Bu, pilavınıza farklı bir lezzet katacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri