Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav

Hamsili Pilavın Tanımı ve Önemi

Hamsili pilav, özellikle Karadeniz bölgemizde çok tüketilen pilav çeşitleri arasındadır. Bu özel yemek, tepsiye dizilen kılçıkları ayıklanmış hamsilerin içine iç pilav koyulup, üzeri tekrar hamsiyle kapatılarak yapılır. Pilavın dağılmaması için, hamsilerin düzgün yerleştirilmesi gerekir. Hamsili pilav, ana yemek olarak tek başına tüketilebilir ve hamsi ile pilavın uyumlu beraberliğini siz de beğeneceksiniz. Hamsilerin arasına koyacağınız iç pilavın kurallarına göre hazırlanması halinde, pilavınız gerçekten güzel olacaktır. Göründüğü kadar zor olmayan hamsili pilavı, birlikte hazırlamaya başlayalım.

Hamsili Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • 1,5 kg hamsi
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 bardak sıcak su
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • Mısır unu

Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Özenle alınan taze hamsiler ayıklanarak, kılçıkları temizlenir. Yıkanarak bir süzgecin içinde suları süzdürülür. Ardından bir miktar tuzla balıklar tuzlanır. Bir tencerenin içinde çok küçük yemeklik olarak doğranmış kuru soğanlar ve çam fıstıkları kavrulur. Önceden hafif tuzlanmış ve ılık suyun içinde kabartılan pirinçler, tencerenin içine atılarak malzemelerle birlikte kavrulmaya başlanır. Bu arada yıkanmış ve ılık suda bekletilmiş olan kuş üzümleri ve diğer baharatlar ilave edilir. İçine tuzu ve sıcak suyu koyarak, kısık ateşte pilav pişirilir. Maydanozların diri kalmasını sağlamak için, pilavı ateşten indirdikten sonra doğrayarak içine ilave edin. Pilav demlenirken biz de balıkları hazırlamaya başlayalım. Uygun boyda bir fırın tepsisini ya da borcamı yağlayalım. İçine hamsilerin gevrek olmasını sağlayacak olan mısır unu serpelim. Hamsilerin sırt tarafı tepsinin içine gelecek şekilde yerleştirmeye başlayalım. Hiç boşluk kalmayacak şekilde tabana ve yanlara hamsileri yerleştirelim. Bunların üzerine demlenmiş olan iç pilavı serelim. Sonra pilavın üstünü yine hamsi balıkları ile kaplayalım. Bu sefer balıkların sırtı dış tarafa gelsin. Her tarafını balıkla kapladığınız pilavı, önceden 170 derecede ısıttığınız fırında, yaklaşık olarak 45 dakika hamsiler kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız hamsili pilavı dilimleyerek, yanında yeşillik, domates ve mısır ekmeği ile servis edebilirsiniz. Konuklarınızın bu yöresel pilav çeşidini beğeneceğini umuyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri