Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Firik Pilavı Hakkında Genel Bilgi

Firik pilavı, Gaziantep mutfağına ait, firik, bulgur ve kuzu etinin mükemmel bir buluşmasından oluşan özel bir pilav türüdür. Firik, kendine has isli ve yanık bir kokusu olan, farklı bir tahıl türüdür. Buğdayın olgunlaşmadan kurutulmasıyla elde edilir. Buğday henüz tarladayken, başakların rengi yeşilken toplanır. Başaklar köklerinin üzerinden kesilerek, saplarından tutuşturulan ateşle tütsülenir. Başakların içindeki taneler firik olarak anılır. Ateşte tütsülendiği için firik, isli bir aromaya sahiptir ve hem yemeklerde hem de çerez olarak tüketilebilir.

Firik Pilavının Faydaları

Firik pilavı, Doğu bölgelerimizde geçmişten bugüne kadar bulgura verilen önemin bir göstergesidir. Bulgur, iyi bir lif kaynağı, folik asit yönünden zengin, kanseri önleyici ve kan şekerini dengeleyici özelliklere sahip bir besindir. Pirince göre kalorisi daha düşük ve hazmı daha kolaydır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında ve tek başına tüketim için uygundur. Bu nedenle firik pilavı, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunar.

Firik Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg kemiksiz koyun eti
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1,5 su bardağı firik
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle koyun etini üstünü örtecek kadar suyun içinde haşlayın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri temizleyin. Nohutları akşamdan ıslatın ve haşlayın. Etin pişmesinden sonra tencereden alın. Etin suyunda önce firikleri pişirin. Firik geç piştiğinden, bulgurdan önce biraz pişirilmelidir. Daha sonra bulguru ekleyerek her ikisini birlikte pişirin. İçine sızma zeytinyağını ilave edin.

Başka bir tencerede önce kuru soğanları kavurun. Daha sonra arpa şehriyeyi, haşlanmış nohutları, biber ve domates salçasını kuru soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin. Bunları firik ve bulgurun piştiği tencereye ilave edin. İçine tuzu ve karabiberi ekleyin. Pişen firik pilavını on dakika kadar üzerine kâğıt havlu örterek demleyin.

Bu arada haşlanmış koyun etlerinin her iki tarafını tavada kızartın. Pilavı servis tabağına alarak, üzerini kızarmış koyun etleriyle kaplayın. Yanında salata ya da ayran, kabak borani gibi yiyeceklerle servis edebilirsiniz. Konuklarınızın beğeneceği lezzetli bir pilav hazırlamış olacaksınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Okbudun

23 Temmuz 2024 Salı

Firikin isli ve yanık kokusunu sevmeyenler için alternatif bir tahıl kullanabilir miyiz? Ayrıca, pilavı daha da zenginleştirmek için farklı baharatlar eklemeyi düşünüyorum, hangi baharatlar uyumlu olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Okbudun,

Firikin isli ve yanık kokusunu sevmeyenler için bulgur ya da kınua gibi alternatif tahıllar kullanabilirsiniz. Bu tahıllar, daha nötr tatlara sahip oldukları için farklı baharatlarla da iyi uyum sağlayacaktır. Pilavı zenginleştirmek için kimyon, tarçın, yenibahar ve karabiber gibi baharatları deneyebilirsiniz. Ayrıca, taze nane veya maydanoz gibi otlar da pilava farklı bir lezzet katacaktır. Afiyet olsun!

Sevgiler,
Okbudun

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri