Firik Pilavı Hakkında Genel Bilgi Firik pilavı, Gaziantep mutfağına ait, firik, bulgur ve kuzu etinin mükemmel bir buluşmasından oluşan özel bir pilav türüdür. Firik, kendine has isli ve yanık bir kokusu olan, farklı bir tahıl türüdür. Buğdayın olgunlaşmadan kurutulmasıyla elde edilir. Buğday henüz tarladayken, başakların rengi yeşilken toplanır. Başaklar köklerinin üzerinden kesilerek, saplarından tutuşturulan ateşle tütsülenir. Başakların içindeki taneler firik olarak anılır. Ateşte tütsülendiği için firik, isli bir aromaya sahiptir ve hem yemeklerde hem de çerez olarak tüketilebilir. Firik Pilavının Faydaları Firik pilavı, Doğu bölgelerimizde geçmişten bugüne kadar bulgura verilen önemin bir göstergesidir. Bulgur, iyi bir lif kaynağı, folik asit yönünden zengin, kanseri önleyici ve kan şekerini dengeleyici özelliklere sahip bir besindir. Pirince göre kalorisi daha düşük ve hazmı daha kolaydır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında ve tek başına tüketim için uygundur. Bu nedenle firik pilavı, sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunar. Firik Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Öncelikle koyun etini üstünü örtecek kadar suyun içinde haşlayın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri temizleyin. Nohutları akşamdan ıslatın ve haşlayın. Etin pişmesinden sonra tencereden alın. Etin suyunda önce firikleri pişirin. Firik geç piştiğinden, bulgurdan önce biraz pişirilmelidir. Daha sonra bulguru ekleyerek her ikisini birlikte pişirin. İçine sızma zeytinyağını ilave edin. Başka bir tencerede önce kuru soğanları kavurun. Daha sonra arpa şehriyeyi, haşlanmış nohutları, biber ve domates salçasını kuru soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin. Bunları firik ve bulgurun piştiği tencereye ilave edin. İçine tuzu ve karabiberi ekleyin. Pişen firik pilavını on dakika kadar üzerine kâğıt havlu örterek demleyin. Bu arada haşlanmış koyun etlerinin her iki tarafını tavada kızartın. Pilavı servis tabağına alarak, üzerini kızarmış koyun etleriyle kaplayın. Yanında salata ya da ayran, kabak borani gibi yiyeceklerle servis edebilirsiniz. Konuklarınızın beğeneceği lezzetli bir pilav hazırlamış olacaksınız. Afiyet olsun. |
Okbudun
23 Temmuz 2024 SalıFirikin isli ve yanık kokusunu sevmeyenler için alternatif bir tahıl kullanabilir miyiz? Ayrıca, pilavı daha da zenginleştirmek için farklı baharatlar eklemeyi düşünüyorum, hangi baharatlar uyumlu olabilir?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Okbudun,
Firikin isli ve yanık kokusunu sevmeyenler için bulgur ya da kınua gibi alternatif tahıllar kullanabilirsiniz. Bu tahıllar, daha nötr tatlara sahip oldukları için farklı baharatlarla da iyi uyum sağlayacaktır. Pilavı zenginleştirmek için kimyon, tarçın, yenibahar ve karabiber gibi baharatları deneyebilirsiniz. Ayrıca, taze nane veya maydanoz gibi otlar da pilava farklı bir lezzet katacaktır. Afiyet olsun!
Sevgiler,
Okbudun