Etli Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Etli Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Perde Pilavı

Etli perde pilavını daha önce denemeyenler, bu eşsiz lezzeti mutlaka deneyimlemelidir. Bir kez tadan, bu muhteşem yemeğin tadına doyamayacaktır. Yöresel lezzetler arasında önemli bir yere sahip olan etli perde pilavı, yapımı zahmetli olsa da yemesi bir o kadar keyiflidir. Özellikle özel günlerde sofraların baş tacı olan bu yemek, şık sunumuyla da büyük beğeni toplar. Akşam yemeklerinde veya beş çaylarında misafirlerinize sunabileceğiniz bu olağanüstü pilav türü, herkesin damak zevkine hitap edecektir.

Etli Perde Pilavı İç Malzemeleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı badem
  • 500 gram kuzu eti
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Tarçın

Etli Perde Pilavı Hamur Malzemeleri

  • 125 gram tereyağı
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2-2,5 su bardağı un
  • 1-2 çay kaşığı tuz

Etli Perde Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle iç malzemeler hazırlanır. Pirinç bol su ile iyice yıkanır ve ılık suda bekletilir. Kuzu eti küçük küpler halinde doğranır ve yıkandıktan sonra süzülüp kendi suyunda bir tencerede kavrulur. Bademler sıcak su içinde bekletilip kabukları soyulur. Geniş bir tencerede çam fıstığı ve bademler tereyağı ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuş üzümleri eklenip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra kavrulmuş etler eklenir. Hafif şişmiş pirinçler de eklenip karıştırılır. Son olarak sıcak su, tuz, çubuk tarçın ve karabiber eklenerek kısık ateşte hafif sulu kalacak şekilde pişirilir.

Diğer tarafta, perde pilavının hamuru hazırlanır. Tereyağı oda sıcaklığında bekletilip geniş bir cam kaseye alınır. Yumurta ve yoğurt eklenerek karıştırılır. Tuz ve un azar azar eklenip yoğurulur. Hamur kıvama geldiğinde, 2-3 mm kalınlığında açılır. Perde pilavı için özel bir kap tercih edilirse daha iyi sonuçlar alınır. Bu kap tereyağı ile yağlanır ve üzerine bademler dizilir. Hamur yırtılmadan kabın üzerine yerleştirilir. İçine hafif sulu kalan pilav dökülür. Hamur kenarları pilavın üzerine kapatılır. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra ters çevrilerek servis edilir. Şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Etli perde pilavı, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş, zengin içerikli bir yemektir. Özellikle özel davetlerde ve kutlamalarda tercih edilir. Perde pilavının yapımında kullanılan baharatlar ve kuru yemişler, yemeğin lezzetini arttırır. Pilavın iç harcını hazırlarken, kuzu eti yerine tavuk eti de tercih edilebilir. Ayrıca, hamurun daha çıtır olması için içine az miktarda sirke eklenebilir. Pilavın pişme süresi ve fırın sıcaklığı, kullanılan fırına göre değişebilir; bu yüzden pişirme sırasında yemeği kontrol etmek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri