Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav: Osmanlı Mutfağından Günümüze Gelen Lezzet

Safranlı pilav, Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanan lezzetli bir tariftir. Osmanlı döneminde "Dane-i Saru" ismiyle bilinen bu pilav, safranın hoş aroması ve hafif tadıyla sizlerin de beğenisini kazanacaktır. Safranın tadı fazla belirgin olmadığı gibi, kokusu da çok keskin değildir. Alışkın olduğunuz pilav tadını fazla değiştirmeden, size farklı bir lezzet sunar. Safranın kendisi kırmızı olsa da, pilava verdiği renk sarıdır. Ölçülerinize dikkat ederseniz, bu rengi bariz olarak görebilirsiniz. Yani pirinç ve safran oranını iyi ayarlamanız gerekir. Safranın acımsı tadı iştah açar, sinirleri uyararak vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Kokusu keskin olmasa da rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır. Öksürüğü kesmesi ve ateş düşürmesi ile bronşit ve astımda etkili bir baharattır. Adet söktürücü, karaciğere faydalı, sivilcelere ve kaşıntılara iyi gelen, diş etlerine faydalı bu baharatı kullanabilirsiniz. Ancak hamilelerin fazla kullanmaması gerekir; çünkü rahim kaslarını uyarıcı etkisi bulunur. Sizlere güzel bir safranlı pilav tarifi hazırladık, dilerseniz birlikte pilavı pişirmeye başlayalım.

Safranlı Pilav İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1,5 tatlı kaşığı safran
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yeterince tuz
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı ya da kabuğu soyulmuş badem
  • 300 gram kuşbaşı dana eti

Safranlı Pilav Nasıl Yapılır?

Pilavın yapımında kullanacağınız sıcak suyun içine safranı koyun. Kuşbaşı dana etini düdüklü tencerede iyice pişirin. Pirinçleri akan suyun altında iyice yıkayarak, nişastasını temizleyin. Daha sonra ılık ve tuzlu suya koyarak, yarım saat kadar bekletin. Pilav tenceresine tereyağını ve sızma zeytinyağını koyun. Yağlar kızdıktan sonra pirinçleri süzerek, içine koyun. Kavurduğunuz pirinçler mat beyaz renge gelmelidir. Bu süreç iki dakika kadar sürmektedir. Safranı erittiğiniz suyu süzerek kaynatın. Bunu kavurduğunuz pilavın içine koyun. Pirince tuz ve toz şekeri ilave edin. Daha sonra ateşi kısarak, pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Bu arada haşladığınız kuşbaşı etleri, çam fıstıklarıyla az yağın içinde kavurun. Pilavın üzerine kâğıt bir havlu koyarak on dakika dinlendirdikten sonra, servis tabağına koyduğunuz pilavın üzerine etleri koyarak, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri