Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı

Maklube pilavı, Arap mutfağından gelen ve ülkemizin doğu şehirlerinde sıklıkla yapılan lezzetli bir pilav türüdür. Genellikle kalabalık gruplar halinde tüketilen bu pilav, özellikle kuzu eti, badem ve çam fıstığı ile hazırlanan versiyonu ile bilinir. Baharatlar açısından da oldukça zengin olan maklube pilavı, büyük bir tepsiye yerleştirilerek salata ve yoğurt eşliğinde servis edilir. İçinde kullanılan patates ve havuç gibi malzemeler pilavı daha da zenginleştirir. Bu pilavın hem lezzetine hem de görselliğine önem verilmelidir. Şimdi, bu lezzetli pilav tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım.

Maklube Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 su bardağı baldo pirinç
  • 4,5 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 kg kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 kahve fincanı kabuğu soyulmuş badem
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Kızartma için sıvı yağ

Maklube Nasıl Yapılır?

Maklube pilavının yapımı biraz zahmetli olabilir, ancak adımları sırayla takip ederek bu zorluğun üstesinden gelebilirsiniz. İlk olarak, pirinçleri akan su ile yıkayın ve ılık tuzlu suda bekletin. Bu arada, kuşbaşı kuzu etlerini bir tencereye koyarak haşlamaya başlayın. Etler iyice pişince süzerek kenara ayırın. Patatesleri yuvarlak halka şeklinde doğrayın ve tavada kızartın. Havuçları da yuvarlak doğrayarak aynı yağda kızartın.

Pirinci süzerek sızma zeytinyağında kavurun. Pirinçler mat beyaz renkte olana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulmuş pirinçleri bir kenara alın. Tencerenin altına etlerin bir kısmını döşeyin. Üzerine kavrulmuş pirinçleri koyun. Ardından kuru soğanları halka biçiminde doğrayarak pirinçlerin üzerine yerleştirin. Bunun üzerine kızarttığınız patatesleri ve havuçları ekleyin. En üst kısma kavurduğunuz bademleri, çam fıstıklarını ve kalan etleri yerleştirin. Tencereye en son olarak tuzunu ve et suyunu ilave edin. Pilavı kısık ateşte pişirmeye başlayın.

Pilav piştikten sonra üzerine kağıt havlu kapatarak demlendirin. Pilavı pişirmek için kullandığınız tencere fazla yayvan olmamalıdır, çünkü pilavı tepsinin içine ters çevireceksiniz. Demlenmiş olan pilavı geniş bir tepsinin içine tencereyi ters kapatarak, kalıp gibi çıkarın. Pilavın kenarlarındaki boşluklara salata ve yoğurt yerleştirerek konuklarınıza ikram ediniz. Gördüğünüz gibi, maklube pilavı hem görsel olarak hem de lezzet olarak çok etkileyicidir.

Afiyet Olsun

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri