Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube pilavı, Arapların yemek kültüründen gelmiş olan, ülkemizin doğu şehirlerinde daha fazla yapılan lezzetli bir pilav tarifidir. Pişirilen pilav kalabalık gruplar halinde tüketilir. Farklı şekillerde yapılan pilavın aslı kuzu eti, badem ve çam fıtığı ile hazırlanmış olan halidir. Ayrıca kullanılan baharatlar açısından da zengin bir pilavdır. Büyük bir tepsiye yerleştirilen pilav, yanında salata ve yoğurtla birlikte servis edilir. İçinde kullanılan patates, havuç gibi malzemelerde pilavı zenginleştirmektedir. Bu pilavın hem lezzetine hem görünümüne önem verilmelidir. İsterseniz bu güzel pilav tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım.

Maklube pilavı için gerekli olan malzemeler
  • 4 su bardağı baldo pirinç
  • 4,5 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 kg kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 kahve fincanı kabuğu soyulmuş badem
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Kızartma için sıvı yağ
Maklube nasıl yapılır?

Pilavın yapımı sizi biraz uğraştıracağından, yapılacak işlemleri sırayla yapmalısınız. Önce pirinçleri akan suyla yıkayarak, ılık ve tuzlu suda kabartmaya bırakın. Bu arada kuşbaşı etleri bir tencereye koyarak haşlamaya başlayın. Etiniz iyice pişince suyunu süzerek, etleri ayırın. Patatesleri yuvarlak halka şeklinde doğrayın. Bunları tavanın içinde kızartın. Havucu da yuvarlak doğrayarak, aynı yağda kızartalım. Pilav tenceresinin içinde pirinçleri süzerek, sızma zeytinyağında kavuralım. Pirinçler mat beyaz renkte olana kadar kavurmaya devam edin. Şimdi kavrulan pirinçleri ayrı bir yere alalım. Tencerenin altına etlerin bir kısmını döşeyelim. Sonra kavrulmuş pirinçleri üzerine koyalım. Ardından kuru soğanları halka biçiminde doğrayarak, pirinçlerin üzerine yerleştirin. Bunun üzerine kızarttığınız patatesleri ve havuçları yerleştirin. En üst kısmına bir tavanın içinde kavurduğunuz bademleri, çam fıstıklarını ve kalan etleri yerleştirin. Tencereye en son olarak tuzunu ve et suyunu ilave edin. Pilavı kısık ateşin üzerinde pişirmeye başlayın. Pişen pilavın üzerine kâğıt havlu kapatarak demlendirin. Pilav pişirmek için kullandığınız tencere fazla yayvan olmamalıdır. Pilavı tepsinin içine ters çevireceğinizden dolayı uygun bir tencere olmalıdır. Demlenmiş olan pilavı geniş bir tepsinin içine tencereyi ters kapatarak, kalp gibi çıkarın. Pilavın kenarlarındaki boşluklara salata ve yoğurt yerleştirerek, konuklarınıza ikram ediniz. Gördüğünüz gibi Maklube pilavı hem görsel olarak hem de lezzet olarak çok güzel oldu.

Afiyet olsun.

Maklube Pilavı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6