Patlıcanlı Bulgur PilavıPatlıcanlı bulgur pilavı, hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Bulgurun faydalarının sebzelerle birleştiği bu pilav, özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilir. Bulgur, kan şekerini dengeleyici, yüksek lif içeriği ve folik asit bakımından zengin olması nedeniyle sağlıklı bir besin kaynağıdır. Ülkemizde yöresel olarak farklı malzemelerle pişirilen bulgur pilavı, hazmı kolay ve doyurucu bir yemektir. Sade olarak bile lezzetli olan bulgur pilavı, sebzeler, et ve tavukla pişirildiğinde daha da zenginleşir. Pilavın ölçüleri kolay ayarlanabilir ve bulgur fazla suyu tolere edebilir, bu da pilavın lapa ya da diri olmamasını sağlar. Şimdi, patlıcanlı bulgur pilavının malzemelerine ve yapılışına göz atalım. Patlıcanlı Bulgur Pilavı için Gerekli Malzemeler
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?Pilavı hazırlamak için öncelikle patlıcanları soyup küp şeklinde doğrayın. Patlıcanları yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Pilav için uygun bir tencereye tereyağını ve sızma zeytinyağını koyun. Kuru soğanı ince yemeklik şekilde doğrayın. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp yemeklik doğrayın. Tencerede soğan ve biberleri kavurun. İçine domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Salçanın kokusu çıkınca, kızarttığınız patlıcanları ekleyin. Daha sonra tencereye sıcak et suyunu ilave edin. Pilavın tuzunu ve karabiberini koyarak, pilavlık bulguru içine atın. Ocağın altını kısarak, patlıcanlı bulgur pilavının suyunu çekmesini bekleyin. Ocaktan aldıktan sonra tencerenin ağzına temiz bir bez kapatarak pilavı on dakika kadar dinlendirin. Sevdiklerinize yanında ayran ya da yoğurtla birlikte ikram edin. Ekstra BilgilerPatlıcanlı bulgur pilavı, yanında çeşitli mezelerle de servis edilebilir. Özellikle cacık, yoğurtlu semizotu salatası gibi mezelerle birlikte sunulduğunda sofranızı zenginleştirir. Ayrıca, bu pilavın içine farklı sebzeler ekleyerek (örneğin, havuç, kabak) lezzetini çeşitlendirebilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olan patlıcanlı bulgur pilavı, vegan ve vejetaryen beslenme tarzına da uygun hale getirilebilir. Afiyet olsun. |
Patlıcanlı bulgur pilavı yaparken patlıcanların yağda kızartılması sağlıklılığını azaltıyor mu? Kızartmadan da aynı lezzeti yakalayabilir miyim?
Cevap yazMerhaba Zeyneb Hanım,
Evet, patlıcanları yağda kızartmak lezzet katarken, sağlık açısından pek de faydalı değildir. Kızartma işlemi, patlıcanların fazla yağ çekmesine neden olabilir ve bu da yemeğin kalori ve yağ içeriğini artırır. Ancak, patlıcanları fırında pişirerek ya da ızgarada közleyerek de aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Bu yöntemler, daha sağlıklı ve hafif bir seçenek sunar. Patlıcanları ince dilimleyip, az miktarda zeytinyağı ile fırınlayarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!