Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı

Bulgur pilavı, sağlıklı beslenme açısından önemli olan bulgurla hazırlanan bir pilav türüdür. Vitamin, mineral, protein ve zengin bir lif kaynağı olan bulgur tüketimi sağlık açısından önemlidir. İnce köftelik ve kalın pilavlık olarak üretilen bu bakliyat türü son dönemlerde sofralarımızı süsleyen besin grupları arasında yer almaktadır. İçeriği ve sağlığa yaptığı katkılarıyla bu hak eden bulgurun kanserden korunmaktan, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar pek çok faydası vardır. Güzel ve kıvamında bir bulgur pilavı hazırlamak için, tarifte bulunan ölçülere uymak ve kaliteli bulgur kullanmak son derece önemlidir. Bulgur pirine göre daha fazla su çekme özelliğine sahiptir. Pirinç pilavındaki bire bir ölçülere göre, bulgur pilavında bir ölçü bulgura iki ölçü su kullanılmaktadır. Ancak bazı yörelerde su ölçüsü daha fazla konularak hazırlanan bulgur pilavının kıvamı biraz sulu bırakılmaktadır. Ancak bulgur pilavına ne kadar su koyarsanız, koyun bekledikçe suyu çektiğine şahit olacaksınız. Bu nedenle su miktarını arzu ettiğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Kuru bir pilav seviyorsanız bire iki ölçü kullanabilir, biraz sulu olsun diyorsanız suyu biraz daha arttırabilirsiniz. Pilavın diğer malzemeleri lezzetini etkileyen unsurlardır. İçine koyduğunuz domatesin, biberin, sebzelerin, etin pişirilme şekli ve ölçüsü pilavın lezzetini ve besleyici değerini etkiler. Bu pilavı da pirinç pilavı gibi kavurarak ya da suya salma yöntemiyle hazırlayabilirsiniz. Önemli olan içine ilave edeceğiniz suyun ya da et suyunun sıcak olmasıdır. Sizlerle bugün sade bir bulgur pilavı tarifi paylaşmak istedik. Birlikte tarifimizi hazırlamaya başlayalım.

Bulgur pilavı için gerekli olan malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık kalın bulgur
  • 4 su bardağı su ya da et suyu
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeterince tuz

Bulgur pilavı yapımı

Önce bulgur ayıklayalım ve güzelce yıkayalım. Kuru soğanı yemeklik biçimde doğrayalım. Yeşil biberlerin çekirdeklerini ayıklayarak doğrayalım. Pilav tenceremizin içine sızma zeytinyağını ve tereyağı koyarak kızdıralım. İçine doğranmış kuru soğanı ve yeşil biberleri atalım. Renkleri sararana kadar kavurmaya devam edelim. Önce domates salçasını koyarak, salçanın kokusu gidene kadar kavurma işlemine devam edelim. Daha sonra içine rendelemiş olduğumuz domatesi koyalım. Domates suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Ardından sıcak suyu ya da et suyunu koyalım. Tuzunu ilave edelim. Yeterince kaynayan suyun içine yıkadığımız bulguru ilave edelim. Ateşin altını kısarak, pilavın pişmesini sağlayalım. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatarak, üzerine temiz bir bez ya da kağıt havlu koyarak pilavı demlendirelim. Ardından sıcak olarak servise hazırlayalım. Bulgur pilavının yanında yoğurt veya ayran sunarak ikram edebiliriz.

Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 02.12.2018 15:54:37
Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Bulgur Pilavı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Bulgur Pilavı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın istediğiniz gibi tane tane olmasını istiyorsanız, önce pilav için uygun bir pirinç seçmelisin...
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 kişilik bir pilavda bir su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilav piştikten sonra taze ve sıcakken t...
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya tavuk suyunun yemeklerde kullanılmak üzere tablet şeklinde kurutulmasına bulyon adı verilir. Bu...
Temcit Pilavı
Temcit Pilavı
Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da, tarihçiler bu pilavın kadınlar tarafından sahur yemeği öncesinde pişirildiğini kaynaklara dayanarak açıklam...
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güveçte yapılan bütün yemekleri çok lezzetli bulmaktayım. Geçen misafirlerime yaptığımda onlarda çok ...
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı üzümlü pilav, bir çok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı hazırlarken ölçülere uymalısınız. İyi bir pilav lapa ya da az pişmiş diri olmamalıdır. Kıvamını ...
Dövme Pilavı
Dövme Pilavı
Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olarak yapılmaktadır. Bu pilav tarifi, yöresel olarak yapılan keşkek tarifinin dövülmemiş haline benze...
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuldu desek yalan olmaz. Bazen konu komşu bir araya geldiğimizde o zamanları ve o yemekleri hatır...
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişirebilirsiniz. Pilavınız için kaliteli bir pirinç kullanmaya özen göstermelisiniz. Tavsiyemiz pilavda...
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağılmadan iyi piştiğine şahit olmadım. Bilmeyenler için söylüyorum kırmızı mercimek pilavının bi...
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel lezzetler arasında yer alan bu yemeğin yapımı zahmetli ancak yemesi de bir o kadar keyiflidir...
Pilav Çeşitleri
Pilav Çeşitleri
Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de, farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta, hem de daha...

 

4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Dövme Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Kuş Üzümlü Pilav
Kırmızı Mercimek Pilavı
Etli Perde Pilavı
Pilav Çeşitleri
Salçalı Bulgur Pilavı
Ciğerli Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Perde Pilavı
Bulgur Pilavı
Büryan Pilavı
Çerkez Pilavı
Arpa Şehriye Pilavı
Bezelyeli Pilav
Osmanlı Pilavı
Fırında Pilav
Özbek Pilavı
Tavuklu Pilav Çeşitleri
Kestaneli Pilav
Hamsili Pilav
Garnitürlü Pilav
Safranlı Pilav
Popüler İçerik
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altı...
Ciğerli Pilav
Ciğerli Pilav
Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli...
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başın...
Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında d...
Perde Pilavı
Perde Pilavı
Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sı...
Büryan Pilavı
Büryan Pilavı
Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019