Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen pilavı, Bolu mutfağına ait cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir tariftir. Etli yapılan pilavlar içinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen gecelerde ana yemeklerde mutlaka yer alan bu pilavı sizlerde beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını sizlere en güzel anlatan tariflerden birisidir. Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı, malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz mengen pilavını birlikte pişirelim.

Mengen pilavı için gerekli olan malzemeler
  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 250 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 150 gram mantar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3,5 su bardağı et suyu
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dere otu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
Mengen pilavı nasıl yapılır?

Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın. Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıncaya çekinceye kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıydığınız mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dere otunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız mengen pilavını konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Mengen Pilavı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Milföylü Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Milföylü Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Pilav Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6