Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı

Mengen Pilavı Nedir?

Mengen Pilavı, Bolu mutfağına ait, cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir yemektir. Etli pilavlar arasında oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen özel gecelerde ana yemek olarak mutlaka yer alan bu pilavı siz de beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını en güzel şekilde anlatan tariflerden birisidir. Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı ve malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından dolayı pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz Mengen Pilavı'nı birlikte pişirelim.

Mengen Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 250 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 150 gram mantar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3,5 su bardağı et suyu
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 demet dereotu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı

Mengen Pilavı Nasıl Yapılır?

Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın. Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıyılmış mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dereotunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız Mengen Pilavı'nı konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zaim

11 Temmuz 2024 Perşembe

Mengen Pilavı yaparken pirinçlerin dağılmasını nasıl sağlayabilirim? Dereotu yerine başka hangi otları kullanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zaim,

Pirincin dağılmaması için öncelikle pirinci iyice yıkayıp nişastasını akıtmak önemli. Ayrıca, pilavı kavurduktan sonra suyunu ekleyip pişirirken mümkün olduğunca az karıştırmalısın. Tencerenin kapağını sıkıca kapatmak ve pilavı demlendirmek de dağılmamasını sağlar.

Dereotu yerine kullanabileceğin diğer otlar ise maydanoz, nane veya taze soğandır. Bu otlar da pilavına güzel bir aroma katacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kalori Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri