Mengen Pilavı Mengen Pilavı Nedir? Mengen Pilavı, Bolu mutfağına ait, cevizli, kuzu etli ve tereyağlı olarak hazırlanan lezzetli bir yemektir. Etli pilavlar arasında oldukça fazla tercih edilmektedir. Bolu yöresinde düzenlenen özel gecelerde ana yemek olarak mutlaka yer alan bu pilavı siz de beğeneceksiniz. Kuzu etinin ve cevizin verdiği lezzetle pilavın buluşmasını en güzel şekilde anlatan tariflerden birisidir. Güzel ve iyi pişmiş bir pilav için kaliteli bir pirinç kullanmalısınız. Emeklerinizin karşılığını almak isterseniz, pilavı pişirirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Pirinci pişirmeden önce ılık suyla kabartmalı, kuzu etinin güzel pişmesini sağlamalı ve malzemelerin ölçüsüne dikkat etmelisiniz. Pilav kolay hazırlanan bir yemek olmasına rağmen, genellikle ölçülere uyulmadığından dolayı pirinçler ya pişmemekte ya da çok pişerek lapa olmaktadır. Bunu önlemek için pilav ölçüsünde önceden kabartılmış pirinçlerde bire bir ölçü kullanmalısınız. Yani bir bardak pirince, bir bardak su eklemelisiniz. Tarifimizde su biraz fazladır. Bunun nedeni kuzu eti pişerken suyun biraz buharlaşacağını düşünerek ayarlanmıştır. Siz ölçülere uyarsanız, pilavınız tam kıvamında olacaktır. Dilerseniz Mengen Pilavı'nı birlikte pişirelim. Mengen Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Mengen Pilavı Nasıl Yapılır? Pilavı hazırlamak için önce pirinçleri yıkayın ve ılık tuzlu suyun içinde kabarmaya bırakın. Mantarları ince bir şekilde kıyın. Kuru soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Tencerenin içinde tereyağını eriterek, doğranmış kuru soğanları kavurun. Ardından kuşbaşı kuzu etlerini tencereye ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Malzemelere kekiği ilave edin. Kıyılmış mantarları ve kabukları soyularak doğranmış domatesleri tencereye koyun. İçine et suyunu ilave ederek, yaklaşık olarak yirmi dakika kadar pişirin. Daha sonra pirinçleri süzerek, tencereye koyun. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Ateşin altını kısarak, pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavınız on beş dakika içinde pişmiş olacaktır. Daha sonra her zamanki gibi tencerenin ağzına temiz bir bez örterek, pilavın demlenmesini sağlayın. Daha sonra tavada erittiğiniz tereyağına ceviz içini, doğranmış dereotunu, kekik ve karabiberi ilave ederek üst malzemeyi hazırlayın. Bunu pilavın üzerine dökün. Servis tabağına aldığınız Mengen Pilavı'nı konuklarınıza servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Zaim
11 Temmuz 2024 PerşembeMengen Pilavı yaparken pirinçlerin dağılmasını nasıl sağlayabilirim? Dereotu yerine başka hangi otları kullanabilirim?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Zaim,
Pirincin dağılmaması için öncelikle pirinci iyice yıkayıp nişastasını akıtmak önemli. Ayrıca, pilavı kavurduktan sonra suyunu ekleyip pişirirken mümkün olduğunca az karıştırmalısın. Tencerenin kapağını sıkıca kapatmak ve pilavı demlendirmek de dağılmamasını sağlar.
Dereotu yerine kullanabileceğin diğer otlar ise maydanoz, nane veya taze soğandır. Bu otlar da pilavına güzel bir aroma katacaktır. Afiyet olsun!