Pilav Pilav, pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesi ile ortaya çıkan bir yemek türüdür. Pilavın birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin:
Pilav, genellikle ana yemeklerin yanında tercih edilen bir garnitür olarak sunulur. Çorbadan sonra yenilecek sulu yemeklerin, fırında az sulu pişmiş olan veya susuz köfte ya da kebap tarzı yemeklerin yanında sunulabilir. Sunulduğu her yemeğin yanında uyum sağlar. Hemen hemen hepimiz pilav tüketmeyi severiz. Ancak bazı kişiler kalori endişesinden dolayı pilav yemekten kaçınırken, bazıları da pilavın adını duyunca bile iştahlanır. Ne olursa olsun, pilav yemekten ve pirinç veya bulgur tüketmekten vazgeçmeyiz. Pilav İçin Gerekli Malzemeler
Pilavın Nasıl Yapılır? Yarım saat önceden orta derinlikteki bir kapta pirinçleri ıslatın. Islattığınız suyun kaynar olması gerekmektedir. Bu şekilde yapmamızın sebebi, pirinçlere daha tane tane iri ve dolgun bir görünüm sağlamaktır. Pilavı yapmadan önce suda dinlenip diri olan pirinçleri güzelce yıkayıp nişastasını akıtın. Pilavı yapacağınız tava veya tencereye sıvıyağ ve bir kaşık kadar tereyağını ekleyin. Yağ hafif kızınca tel şehriye veya arpa şehriyeyi ekleyin ve karıştırın. Hafif pembeleşme dediğimiz tabirle, şehriyeleri normal bir şekilde kavurun. Çok da fazla kızarırsa pilava kötü koku ve yanık tat katabilir. Kavrulan şehriyenin üzerine, yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin ve ara sıra karıştırarak pirinci de hafif kavurun. Dikkat edin çok kavurup yakmayın. Bu işlemi yaparken de bir yandan, bardakta sıcak suda tavuk bulyonu eritin. Sonra, 3-3,5 su bardağı kaynamış suyu ilave edin. Üzerine erittiğiniz tavuk bulyonu ekleyin. İsteğe göre tuzunu ayarlayın. Varsa limon suyu da ilave edin, isterseniz limon suyu olmadan da yapabilirsiniz. Limonu kullanmaktaki amaç, pirinçlerin daha beyaz görünmesini sağlamaktır. Pilavı karıştırın, kapağını örtüp kaynamaya bırakın. Kaynayan pilavın altını kısın ve pişmeye bırakın. Pişen ve suyunu çekmiş pilavı bir iki tık yavaşça karıştırın ve tencere kapağının arasına, havlu peçete veya bez kapatıp dinlenmesi için bekleyin. Yaklaşık 15 dakika civarı dinlenmesi için yeterli olacaktır. Dinlenen pilavı bir kase ile şekil vererek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |