Pilav Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav, Pilav, pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesi ile ortaya çıkan bir yemek türüdür. Pilavın birçok çeşitleri vardır. Mesela, nohutlu pirinç pilavı, patlıcanlı pirinç pilavı, soğanlı domatesli bulgur pilavı, sebzeli pilav, bezelyeli havuçlu pilav, etli pilav, tavuklu pilav, tel veya arpa şehriyeli pilav (Vs) gibi. Pilav genelde ana yemek yanlarında tercih edilir. Çorbadan sonra yenilecek sulu yemek, fırında az sulu pişmiş olan veya susuz köfte veya da kebap tarzı yemeklerin yanında sunulur. Sunulduğu her yemeğin yanına yakışır. Hemen hemen hepimiz pilav tüketmeyi severiz. Ancak bazılarımız kalori sıkıntısından dolayı pilav yemekten kaçınırken, bazılarımız da pilavın adını duyunca kendimizden geçeriz. Ne olursa olsun pilav yemekten, pirinç veya bulgur tüketmekten vazgeçmeyiz.

Pilav için gerekli malzemeler
  • 2 bardak Baldo veya Osmancık pirinç,
  • 3-3,5 su bardağı sıcak su,
  • 3 yemek kaşığı arpa şehriye veya tel şehriye,
  • 1 tane tavuk bulyon,
  • Çeyrek çay bardağı limon suyu,
  • Sıvıyağı, tereyağı ve tuz.
  • Pirinci ıslatmak için de ayrıyeten bir miktar su.
Pilavın nasıl yapılır?

Yarım saat önceden orta derinlikteki bir kapta pirinçleri ıslatın. Islattığınız suyun kaynar olması gerekiyor. Bu şekilde yapmamızın sebebi, pirinçlere daha tane tane iri ve dolgun bir görünüm sağlamaktır. Pilavı yapmadan önce suda dinlenip diri olan pirinçleri bir güzel yıkayıp nişastasını akıtın. Pilavı yapacağınız tava veya tencereye sıvıyağı ve bir kaşık kadar tereyağını ekleyin. Yağ hafif kızınca tel şehriye veya da arpa şehriyeyi atın ve karıştırın. Hafif pembeleşme dediğimiz tabirle, şehriyeleri normal bir şekilde kavurun. Çok da fazla kızarırsa pilava kötü koku ve yanık tat katabilir. Kavrulan şehriyenin üzerine, yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci salın ve ara sıra karıştırarak pirinç ide hafif kavurun. Dikkat edin çok kavurup yakmayın. Bu işlemi yaparken de bir yandan, bardak da sıcak suda tavuk bulyonu eritin. Sonra, 3-3,5 su bardağı kaynamış suyu ilave edin. Üzerine erittiğiniz tavuk bulyonu ekleyin. İsteğe göre tuzunu ayarlayın. Varsa limon suyu da ilave edin, isterseniz limon suyu olmadan da yapabilirsiniz. Limonu kullanmaktaki amaç, pirinçler in daha beyaz görünmesini sağlamaktır. Pilavı karıştırın, kapağını örtüp kaynamaya bırakın. Kaynayan pilavın altını kısın ve pişmeye bırakın. Pişen ve suyunu çekmiş pilavı bir iki tık yavaşça karıştırın ve tencere kapağının arasına, havlu peçete veya bez kapatıp dinlenmesi için bekleyin. Yaklaşık 15 dakika civarı dinlenmesi için yeterli olacaktır. Dinlenen pilavı bir kâse ile şekil vererek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Pilav Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Çeşitleri Tarifleri ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Çeşitleri Tarifleri ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6