Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara pilavı, kökeni Özbekistan mutfağına dayanan ve ülkemizde özellikle Adıyaman yöresinde sıkça yapılan lezzetli bir pilav çeşididir. Bu pilav, genellikle kuzu eti kullanılarak hazırlanır, ancak tavuk etiyle yapılan tarifleri de mevcuttur. Her iki türü de denemenizi tavsiye ederiz; her biri benzersiz lezzetlere sahiptir. Bu şekilde hazırlanan pilavlar, hem lezzet hem de görünüm açısından oldukça özenlidir. Özel günlerde bu tür pilavları hazırlayabilirsiniz.

Buhara pilavı hazırlarken pirinci önceden ıslatmanız gerekmektedir. Pilav, kaynayan suyun içine konularak pişirilir. Pilavın katmanlar halinde hazırlanması gerektiği için pişerken karıştırılmamalıdır. Bugün sizlere, geleneksel usullere uygun olarak kuzu etiyle yapılan Buhara pilavı tarifini paylaşmak istiyoruz. Dilerseniz pilavı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Buhara Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı pilavlık pirinç
  • 3,5 bardak sıcak et suyu
  • 1 su bardağı nohut
  • 750 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 100 gram tereyağı
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı çiğ köfte baharatı
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • Yeterince tuz

Buhara Pilavı Nasıl Yapılır?

Pilavın yapımına kuru soğanları incecik doğrayarak başlayalım. Eğer ince doğrayamıyorsanız, robottan sulandırmadan çekebilirsiniz. Diğer tarafta kuşbaşı kuzu etlerini bir tencerede haşlayın. Daha sonra bu etleri elinizle didikleyin.

Pilav tenceresinde sıvı yağı ve tereyağını kızdırın. İçine doğranmış kuru soğanları atarak kavurun. İçine kuzu etlerini ekleyin. Baharatların yarısını da ekleyerek, 2-3 dakika daha kavurun. Bu hazırladığınız malzeme pilavın üzerinde kalacak. Tenceredeki malzemeleri kaşığın tersiyle düzelterek yerleştirin.

Akşamdan ıslattığınız nohutları da haşlayın. Haşlanmış nohutları düzelttiğiniz etlerin üzerine yerleştirin. Bu katmanları hazırlarken birbirine karışmamasına dikkat etmelisiniz. Bu arada önceden ılık ve tuzlu suda ıslattığınız pirinçleri süzün. Bu pirinçleri tenceredeki malzemelerin üzerine yayın.

Tencereye et suyunu, tuzu, toz tarçını ve kalan bir tatlı kaşığı baharatı ilave edin. Ateşin altını kısarak, pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Arada pilavın suyunu çekip çekmediğini kontrol edebilirsiniz. Pilav suyunu çektikten sonra tencerenin ağzına kağıt bir havlu koyarak, on dakika kadar dinlendirin.

Daha sonra geniş bir tepsinin içine tencereyi ters kapatarak pilavı çıkarın. Pilavı bozmadan, konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Payan

23 Temmuz 2024 Salı

Buhara pilavı yaparken pirinci önceden ıslatmak zorunda mıyım? Ve gerçekten pilavı pişirirken hiç karıştırmamak mı gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Payan,

Buhara pilavı yaparken pirinci önceden ıslatmak şart değil, ancak pirinci önceden ıslatmak pilavın daha tane tane olmasını sağlar. Bu nedenle, daha iyi bir sonuç elde etmek için pirinci en az 20-30 dakika önceden ıslatmanı tavsiye ederim.

Pilavı pişirirken karıştırmamak ise tane tane bir pilav elde etmek için önemlidir. Pilavı karıştırmak pirinçlerin kırılmasına ve lapa olmasına neden olabilir. Bu nedenle, suyunu ekledikten sonra pilavı karıştırmadan kısık ateşte pişirmen en doğru yöntem olacaktır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pilav Nasıl Yapılır? Pilav Yapılışı

Pilav Nasıl Yapılır? Pilav Yapılışı

Tavuklu İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri