Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Pilavı

Osmanlı Pilavı ve Osmanlı Mutfağı

Osmanlı Pilavı, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan sayısız yemek türünden biridir. Osmanlı mutfağı, üç kıtadan oluşan kültürel zenginlikleriyle yemek konusunda büyük başarılar elde etmiştir. Kullanılan malzemelerden pişirme yöntemlerine kadar yemek çeşitlerinde bir zenginlik bulunmaktadır. Mutfak kültürü; topraklarında yetişen zengin bitki örtüsü, deniz ürünleri ve verimli topraklarla daha da zenginleşmiştir. Bu tarifler kuşaklar boyunca aktarılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Biz de sizlere güzel bir Osmanlı Pilavı tarifi hazırladık. Zengin içeriğiyle özel günlerinizde konuklarınıza ikram edebileceğiniz bu geleneksel pilav tarifimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.

Osmanlı Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 500 gram pilavlık pirinç
  • 250 gram bezelye
  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • 50 gram sade yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 adet adaçayı yaprağı
  • 1 tutam kekik
  • 1 tutam mercanköşk otu
  • 1 fiske cevz-i bevva (muskat cevizi)
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 150 gram pastırma
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • Yeteri kadar et suyu

Osmanlı Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bezelyeleri tuzlu suda diriliğini kaybetmeden haşlayın. Pirinci yıkayarak, ılık ve tuzlu suyun içinde kabartın. Bir güvecin içine sızma zeytinyağını ve sade yağı koyun. Yağlar kızdıktan sonra içine kuru soğanı ince doğrayarak ekleyin. Kavrulan soğanların içine kıymayı ve kıyılmış pastırmayı ekleyin. İçine tuz ve karabiberi ilave edin. Daha sonra bir yemek kaşığı et suyu ile erittiğiniz domates salçasını, kekik, adaçayı, mercanköşk ve cevz-i bevva ilave ederek, malzemeleri pişirmeye devam edin. Ardından bezelyeleri ilave edin. Güveçteki malzemeler ara sıra karıştırılmalıdır.

Başka bir tencerede kabarttığınız pirinci süzerek, sade yağla kavurun. İçine et suyunu ve tuzu ilave ederek pilavı hazırlayın. Pilavı demlendirip güzel bir servis tabağına alın. Üzerine güveçte hazırladığınız malzemeyi dökün. Kaşar peyniri rendesini serpiştirerek konuklarınıza sıcak olarak servis edebilirsiniz. Konuklarınız Osmanlı Pilavı'nı tadarak, eski günlerin muhteşem lezzetini öğrenecektir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Semaî

12 Temmuz 2024 Cuma

Osmanlı Pilavı'nı yaparken hangi aşamada pirinci sıcak suya bırakmak gerekiyor? Ayrıca, pastırmayı ne zaman eklemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Semaî,

Osmanlı Pilavı'nı yaparken pirinci sıcak suya bırakma aşaması oldukça önemlidir. İlk olarak, pirinci güzelce yıkayıp nişastasını akıtmalısınız. Ardından, pirinci bir kapta üzerine sıcak su ekleyerek yaklaşık 20-30 dakika kadar bekletin. Bu işlem, pirincin daha tane tane olmasını sağlar.

Pastırmayı ekleme aşamasına gelince, pastırmayı pilavın yapımının son aşamalarına doğru eklemeniz gerekiyor. Pirinç, suyunu çekmeye yakınken, yani pilav neredeyse hazır olduğunda pastırmayı ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Böylece pastırma çok fazla pişip sertleşmez ve lezzetini pilava güzelce verir.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pilav Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Pilav Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri