Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kușbașılı Bulgur Pilavı

Bulgur, özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve vazgeçilmez bir lezzettir. Her yörede en çok tercih edilen ve sevilerek tüketilen bu besin maddesi, kuzu eti ile pişirildiğinde hem çok lezzetli hem de oldukça besleyici bir yemek çeşidi haline gelir. Bulgur pilavı, öğlen veya akşam yemeklerinde tüketilebilir. İçerisine eklenen kuzu eti, pilavın besin değerini artırmaktadır. Bulgur, çözünen ve çözünmeyen lifler açısından zengin bir besin kaynağıdır. Düşük karbonhidrat içeriği ve yüksek protein değeri ile öne çıkar. Kırmızı et de protein açısından zengin olduğu için, besin değeri yüksek olan bu yemek fazla tüketildiğinde kişinin kolaylıkla kilo almasına neden olabilir. Bu nedenle kuzu etli bulgur pilavı mutlaka az miktarda tüketilmelidir. Zaten oldukça doyurucu bir özelliğe sahiptir.

Kușbașılı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram kuzu eti (orta yağlı)
  • Yarım kilo kalın pilavlık bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 200 gram tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre sıcak su

Kușbașılı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce pilavlık kalın bulguru güzelce yıkayın ve suyunu süzün. Ardından kuru soğanın kabuklarını soyun ve yemeklik olacak şekilde küp şeklinde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince şekilde dilimleyin. Yeşil sivri biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölün ve küçük küçük doğrayın. Domatesleri yıkayın ve bıçak ile üzerine çizik attıktan sonra kaynamış sıcak suyun içerisinde yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayın. Pilavı pişireceğiniz geniş tencerenin içerisine tereyağını ekleyerek eritin ve ardından sarımsakları ilave ederek kavurun. Doğranmış kuru soğanı da ekledikten sonra birkaç dakika kavurun. Bu arada kuşbaşı olarak doğranmış orta yağlı kuzu etini ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurma işlemine devam edin. Et suyunu çekince yeşil biberleri ekleyip kavurun. Daha sonra salçasını ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Baharatlarını, kırmızı pul biberi, tuzunu ve karabiberini ekleyerek iyice harmanlayın. İçine sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık olarak yarım saat pişirin. Maydanozu ve taze naneyi incecik doğrayın. Kuzu eti pişince içine domatesi, naneyi ve maydanozu ekledikten sonra kaynama noktasında iken pilavlık bulguru ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp 10 dakika pişirin. Bulgur tencerenin içindeki suyu çekince ocaktan alın ve 10 dakika dinlendikten sonra servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ciğerli Pilav Tarifi ve Malzemeleri