Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek pilavı, kendine has lezzetiyle farklı şekillerde pişirilen lezzetli bir pilav tarifidir. Pilav Özbekistan'da bile farklı şekillerde ve değişik malzemelerle pişirilmektedir. Pilavın içinde koyun etinden, kaz eti, beyaz et, balık eti gibi et çeşitleri kullanılmaktadır. Bu pilav yörede aş olarak anılmaktadır. Davet sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Pilavın içinde kullanılan en önemli baharat zire'dir. Zire kimyonun öğütülmeden önceki halidir. Bunu aktarlardan tane karabiber aldığınız gibi, tane kimyon olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca pilavı hazırlarken, bulabilirseniz kırmızı pirinç olarak adlandırılan kırmızı çizgili pirinç kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde pilavın daha lezzetli olacağını söyleyebiliriz. Ülkemizde Hatay yöresinde yetişmektedir. Büyük maketlerde bu pirinç bulunabiliyor. Bulamazsanız baldo pirinçle hazırlayabilirsiniz. Ayrıca pilavın içinde kullandığınız havuçların miktarı ya pirincin yarısı kadar olmalı ya da etin miktarına eşit olmalıdır. Pilavda havuç ve pirinç birbiriyle bütünleşmelidir. Şimdi birlikte Özbekistan'ın geleneksel pilavı olan özbek pilavını hazırlamaya başlayalım.

Özbek pilavı için gerekli olan malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 300 gram dana eti
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 adet kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Etleri kızartmak için sıvı yağ (1-1,5 çay bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı zire baharatı (Tane kimyon)
  • Yeteri kadar tuz
Özbek pilavı nasıl yapılır?

Pilavı hazırlayabilmek için, dana etini iri parçalara doğruyoruz. Bunları bol yağın içinde tencerede kızartıyoruz. Etleri yağın içindeyken, piyazlık olarak doğradığımız kuru soğanları içine atarak, pişirmeye devam ediyoruz. Bunlar pişerken, havuçları kibrit boyutlarında doğrayarak içine atıyoruz. Malzemelerin hepsini sotelemeye devam ediyoruz. Daha sonra tencerenin içine biraz sıcak su ilave ediyoruz. Sarımsakları, tuzu ve zire baharatı içine atıyoruz. Bir süre bu şekilde malzemeleri pişiyoruz. Bu esnada pirinci yıkayarak, ılık ve tuzlu suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzerek, pirinçleri tencerenin içindeki malzemelere ilave edin. Pilavın suyu pirinçlerin 1-1,5 cm üzerine kadar çıkmalıdır. Tencerede su eksikse tamamlayabilirsiniz. Bu pilavı hiç karıştırmadan pişirmelisiniz. Malzemeler pilavın altında kalmalıdır. Pişince isterseniz pilavı ters çevirerek, güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Pilavı kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen pilavı servis tabaklarına alarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Özbek Pilavı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çerkez Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6