Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav

Tereyağlı pilav, herkes tarafından oldukça sevilen ve sıklıkla tüketilen bir yemektir. Farklı yağlar kullanılarak çeşitli pilavlar yapılabilir; örneğin sıvı yağ, zeytinyağı veya margarin kullanılabilir. Ancak, tereyağlı pilav aralarında en lezzetli olanıdır. Lezzetinin yanı sıra pilavın kokusu da çok güzeldir. Tereyağlı pilav, son derece kolay bir şekilde hazırlanabilen bir yemek türüdür. Ayrıca pilavın da kendi içinde çeşitleri vardır. Bunlar arasında bulgur pilavı, pirinç pilavı, meyhane pilavı, soslu pilav, sebzeli pilav, şehriyeli veya erişteli pilav sayılabilir. Bu tarifte pirinç pilavını yapacağız. Pilav yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Bu noktalara dikkat edildiğinde oldukça lezzetli pilavlar elde edilir. Pirinç ve su oranı mutlaka iyi ayarlanmalıdır. Eğer pirinçler önce ıslatılacak ve daha sonra pilav yapılacaksa su oranı pirinç ve şehriye ölçüsü kadar olmalıdır. Aksi takdirde pilav lapa ya da kıtır olacaktır. Ayrıca pirinçlerin mutlaka önceden ıslatılması gerekir. Özellikle birkaç saat önceden su içerisinde ıslatılan pirinçler ile daha yumuşak ve daha lezzetli pilavlar yapılır. Pilav, her türlü yemeğin yanında tercih edilebilir. Hangi yemek olursa olsun, pilav her şekilde kullanılabilir.

Tereyağlı Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 1 çay bardağı arpa ya da tel şehriye
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı

Tereyağlı Pilav Nasıl Yapılır?

Tereyağlı pilav tarifinde öncelikle pirinçler ıslatılmalıdır. Pirinçler iyice yıkandıktan sonra derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine pirinçleri geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilerek bir kenarda bekletilir. Pirinçlerin bu şekilde yaklaşık 20-25 dakika beklemesi yeterli olacaktır. Bu sürenin sonunda pirinçler süzgeçten geçirilerek sularının süzülmesi için beklenir. Bu esnada geniş bir tencere içerisine tereyağı eklenerek ocağa konulur. Tereyağı eridikten sonra içerisine arpa şehriyeler eklenir. Arpa şehriyeler bir süre boyunca rengi kahverengini alana kadar kavrulur. Arpa şehriye kavrulduktan sonra içerisine pirinçler ilave edilir. Pirinçler arpa şehriyelerle birlikte birkaç dakika kavrulur. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca tuz ilave edilir. Üzerine sıcak su da eklenerek pirinçler son bir kez karıştırılır. Tercihe göre tavuk suyu ya da et suyu da kullanılabilir. Bunları temin edemeyenler, marketlerde hazır olarak satılan bulyonları da tercih edebilir. Pirinçler karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı buhar çıkışını engellemeyecek şekilde kapatılır. Pilav, tencerenin kapağı hiç açılmadan ve karıştırılmadan pişirilir. Pilav suyunu çekip üzeri göz göz olunca ocaktan alınır. Pilavın servis yapılmadan önce 10-15 dakika kadar demlenmesi gerekir. Bunun için pilavın üzerine kağıt havlu örtülebilir. Demlenen tereyağlı pilav artık servis için hazırdır. Servis tabağına alınan pilav, ana yemeklerin yanında sıcak olarak servis yapılabilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tugay

23 Temmuz 2024 Salı

Pilav yaparken pirinçlerin önceden ıslatılmasının gerçekten lezzeti bu kadar etkilediğini düşünen var mı? Ben bazen acelem olduğunda direk yıkayıp yapıyorum ama tadında çok fark oluyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tugay, pirinçleri önceden ıslatmak gerçekten lezzeti etkileyebilir. Islatma işlemi, pirinçlerin daha iyi pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca, nişastanın bir kısmını çıkardığı için pilavın daha tane tane olmasına yardımcı olur. Ancak, acele durumlarda direk yıkayıp pişirmek de kabul edilebilir bir yöntemdir. Tadında çok büyük bir fark olmayabilir, ama dikkatli bir damak bu farkı hissedebilir. Özetle, vaktin varsa ıslatmak her zaman daha iyi sonuç verir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri