Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı

Divriği Pilavı, İç Anadolu Bölgesi'nde Sivas yöresine ait geleneksel bir pilav türüdür. Yöresel pilav tariflerimiz genellikle doyurucu malzemelerle hazırlanır ve Divriği Pilavı da bu geleneği sürdürmektedir. Bu pilav tarifinde et, nohut, kuş üzümü gibi malzemeler ön plandadır. Yöresel lezzetleri sevenler için oldukça doyurucu ve lezzetli bir seçenektir. Ayrıca, yörede özel günlerde sıkça yapılan ve sevilen bir yemektir. Divriği Pilavı, yıllar içinde geleneksel hale gelmiş ve her yıl adına şenlikler düzenlenmektedir. Bu geleneksel pilavı beğeneceğinizi umuyor ve pişirmenizi öneriyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı pilavlık baldo pirinç
  • 3 su bardağı sıcak et suyu
  • 300 gram küçük doğranmış kuşbaşı kuzu eti (Tercihen but etinden)
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 100 gram tereyağı
  • Yeterince tuz, yenibahar ve karabiber
  • Arzuya göre çam fıstığı ya da kabuğu soyulmuş badem

Divriği Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinci yıkayarak, içine limon suyu ve tuz ilave edilmiş ılık suda yarım saat bekletin. Bu arada kuş üzümlerini yıkayarak kabarması için ılık suyun içine koyun. Badem kullanacaksanız, az miktarda tereyağı ile küçük bir tavada kavurun. Pilav tenceresinde doğranmış kuru soğanları kavurun. İçine küçük doğranmış kuzu etlerini ekleyin ve et suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Daha sonra içine kavrulan bademleri, kuş üzümlerini, baharatları ve tuzu ilave edin. Haşlanmış nohutları da ekleyin. En son sıcak et suyunu ilave edin. Ardından pirinçlerin suyunu süzerek, kaynayan malzemelerin içine ilave edin. Ateşin altını kısarak, pilavın suyunu çekmesini bekleyin. Pilavı ateşten indirerek tencerenin üzerine temiz bir bez örtün. Bu şekilde pilavı on dakika kadar dinlendirin. Daha sonra servis tabağına aldığınız pilavı konuklarınıza sıcak olarak ikram edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Divriği Pilavı'nın lezzetini artırmak için bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. Örneğin, kuzu etinin sinirsiz ve yumuşak olmasına özen gösterin. Ayrıca, pilavın sıcak olarak servis edilmesi çok önemlidir. Arzu ederseniz, pilavın üzerine taze doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek görselliğini ve lezzetini artırabilirsiniz. Bu pilavı, yöresel bir lezzet olan ayran ile birlikte sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kadriye

15 Nisan 2024 Pazartesi

İyi günler bblam Sivasta oturuyor yanına tatil için gittim bize Divriği pilavı pişirmişti çok beğendim. Eve gelip ben de pişirmek istedim ama kuşbaşı etim yoktu. Acaba kuşbaşı et yerine kıyma koysam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadriye Hanım,

Divriği pilavı orijinal tarifinde kuşbaşı et kullanılır ancak kıyma kullanarak da yapabilirsiniz. Kıyma ile yapacağınız pilav da oldukça lezzetli olacaktır. Kıymayı iyice kavurduktan sonra pilavınıza ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Selamlar,
Kadriye

2. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadriye Hanım,

Divriği pilavı genellikle kuşbaşı et ile yapılıyor, ancak kıyma da kullanabilirsiniz. Kıyma, pilava farklı bir tat ve doku katacaktır. Kıymayı, soğan ve baharatlarla güzelce kavurduktan sonra pilavınıza ekleyebilirsiniz. Eminim bu şekilde de lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!

Sevgiler,

3. Cevap
cevap

Ecmel

Merhaba, kadriye hanım divriği pilavına en çok yakışan şeylerden birisidir kuş başı et tabiki evinizde yoksa kıymayla deneyebilirsiniz, ama kuş başı etinin verdiği lezzeti kıyma vermeyebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Güncel

Kabaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri