Pilav Nasıl Yapılır? Pilav Yapılışı
15 Mayıs 2024

Pilav Nasıl Yapılır? Pilav Yapılışı

Pilav nasıl yapılır, Türk mutfağında çok eski dönemlerden beri var olan pilav çeşitleri, Osmanlılar zamanında merasimlerde büyük porsiyonlar şeklinde ikram edilen yemeklerdi. Bulgur ve pirinçle yapılan pilavlar sofraların vazgeçilmez besinleri arasındadır. Pilavlar bazı hallerde ana öğün olarak, baz hallerde ise ene yemeğin yanına garnitür olarak ikram edilmektedir. Pilavların arasında en fazla tercih edilen sade olarak pişirilen pilavdır. Yapımı kolay gibi görünse de beceri ve tecrübe istemektedir. Pilavlar farklı yöntemler kullanılarak pişirilmektedir. Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin, pişme aşamasından önce bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Ayrıca iyi bir pilav pişirmek için, kaliteli bir pirinç seçilmelidir.

Pilav pişirilmeden önce yapılması gereken hazırlıklar nelerdir?
  • Ayıklanmış olan pirinç bir kaba konmalı ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar ılık su dökülmelidir.
  • Ilık suyun içine tuz konulmalıdır.
  • Pirinç bu suyun içinde en az yarım saat bekletilmelidir.
  • Pirinçler kabın içinde, akan suyun altında fazla karıştırılmadan yıkanmalıdır. Pirincin nişasta içermesi nedeniyle, tanelerin birbirine kolayca yapıştığı görülür. Bu yüzden bol miktarda ılık suyla yıkanmalıdır. Ayrıca çabuk kırılacağından, elle fazla karıştırılmamalıdır.
Pilav pişirme yöntemleri nelerdir?
  • Suya salma yöntemi: bu yöntemde ılık suyun içinde kabartılan pirinç, tencerede yağın kızdırılması, şehriyelerin kavrulması, tuzunun atılması ve içine et suyunun kaynar bir şekilde koyulmasından sonra, direkt olarak ölçülü suyun içine atılır ve pişirilir.
  • Kavurma yöntemi: bu yöntemde yine kabartılmış olan pirinçler süzülerek, tencerede kızdırılan yağın içinde kavrulur. Pirinçler kolay kırılabileceğinden, tahta bir kaşıkla tek yöne doğru karıştırılarak kavrulur. Pirinçler şeffaf bir hale geldiğinde, ölçüyle et suyu ve tuzu ilave edilir.
  • Haşlama ve süzme yöntemi: bu yöntemde pirinçler kendi miktarının 3-4 katı sıcak suda haşlanır. Diriliği yerindeyken sudan alınarak süzülür. Ardından tereyağı ile yağlanır.
Pişirme yöntemlerinin hepsinde kullanılan suyun tavuk ya da et suyu olması gerekir. Ayrıca ölçülü ve kaynayan et suyu olması gerekir. Pilav yapılırken kullanılan yağ, pilavın lezzetini etkileyen unsurlar arasındadır. Ülkemizde en fazla tercih edilen pilav pişirme yöntemi kavurma yöntemidir. Pişirilen sade pilavların yanında sebzeli ve etli olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede pilavların besleyiciliği ve lezzeti arttırılmaktadır.

Pilav pişirirken ölçüler ne olmalıdır?

Pişirilecek pilavda, kabartılan pirincin ölçüsüyle, suyun ölçüsü bire bir olmalıdır. Yani 1 su bardağı pirinç için, 1 su bardağı sıcak et suyu kullanılmalıdır. Pirinci önceden kabartma şartıyla ister kavurma yöntemini ister suya salma yöntemini kullanın, bire bir ölçü kullandığınızda tane tane ve lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz.

Pilav Nasıl Yapılır Yorumları

soru

Esra

24 Mayıs 2024 Cuma

Ailem genellikle pilav türünü çok sever.Bu yüzden her yemeğin yanında illaki pilav yaparım.Ama pilav çeşitlerini pek de iyi yaptığım söylenemez. Ya şehriyesi olmaz, ya yağı fazla olur. Ne yapsam ne etsem bir türlü o pilav tam kıvamında olmaz. Acaba ne yapmalıyım? Yada ne yaparsam pilavım daha güzel olur?

Cevap yaz
cevap

Kimek

24 Mayıs 2024 Cuma

Merhaba Esra hanım, pilavınızı ölçülü bir şekilde yapmalısınız. Pilavınızı iyi bir şekilde yıkadıktan sonra tavada kuruttuktan sonra yağ ilave edip varsa 1 bardak prinçe 2 bardak su, et yda tavuk suyu yoksa bulyon kullanılarak pişirilir ve pilav demlenerek suyunu çekmesi beklenir. Piştikten sonra afiyet ile yenilebilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ankara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kapama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6