Pilav Nasıl Yapılır? Türk mutfağında çok eski dönemlerden beri var olan pilav çeşitleri, Osmanlılar zamanında merasimlerde büyük porsiyonlar şeklinde ikram edilen yemeklerdi. Bulgur ve pirinçle yapılan pilavlar, sofraların vazgeçilmez besinleri arasındadır. Pilavlar bazı durumlarda ana öğün olarak, bazı durumlarda ise ana yemeğin yanında garnitür olarak ikram edilmektedir. Pilavların arasında en fazla tercih edilen sade olarak pişirilen pilavdır. Yapımı kolay gibi görünse de beceri ve tecrübe gerektirmektedir. Pilavlar farklı yöntemler kullanılarak pişirilmektedir. Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin, pişme aşamasından önce bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Ayrıca iyi bir pilav pişirmek için, kaliteli bir pirinç seçilmelidir. Pilav Pişirilmeden Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar
Pilav Pişirme Yöntemleri
Pişirme yöntemlerinin hepsinde kullanılan suyun tavuk ya da et suyu olması gerekir. Ayrıca ölçülü ve kaynayan et suyu olması gerekir. Pilav yapılırken kullanılan yağ, pilavın lezzetini etkileyen unsurlar arasındadır. Ülkemizde en fazla tercih edilen pilav pişirme yöntemi kavurma yöntemidir. Pişirilen sade pilavların yanında sebzeli ve etli olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede pilavların besleyiciliği ve lezzeti artırılmaktadır. Pilav Pişirirken Ölçüler Ne Olmalıdır? Pişirilecek pilavda, kabartılan pirincin ölçüsüyle, suyun ölçüsü bire bir olmalıdır. Yani 1 su bardağı pirinç için, 1 su bardağı sıcak et suyu kullanılmalıdır. Pirinci önceden kabartma şartıyla ister kavurma yöntemini ister suya salma yöntemini kullanın, bire bir ölçü kullandığınızda tane tane ve lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Pilav yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da tencere seçimidir. Kalın tabanlı bir tencere, pilavın daha eşit ve dengeli pişmesini sağlar. Ayrıca, pilav piştikten sonra tencerenin kapağını açıp üzerine temiz bir bez örtmek, fazla nemin emilmesini sağlar ve pilavın daha tane tane olmasına yardımcı olur. Pilav dinlendikten sonra, tahta bir kaşıkla nazikçe karıştırarak servis edebilirsiniz. Pirincin türü de önemlidir. Baldo veya Osmancık gibi kaliteli pirinçler, daha iyi sonuçlar verir. Ayrıca, pilava ekleyeceğiniz tereyağı ve zeytinyağı karışımı, pilavın hem lezzetini artırır hem de tane tane olmasını sağlar. |
Esra
24 Mayıs 2024 CumaAilem genellikle pilav türünü çok sever.Bu yüzden her yemeğin yanında illaki pilav yaparım.Ama pilav çeşitlerini pek de iyi yaptığım söylenemez. Ya şehriyesi olmaz, ya yağı fazla olur. Ne yapsam ne etsem bir türlü o pilav tam kıvamında olmaz. Acaba ne yapmalıyım? Yada ne yaparsam pilavım daha güzel olur?
Cevap yazAdmin
24 Mayıs 2024 CumaMerhaba Esra Hanım,
Pilav yaparken birkaç püf noktasına dikkat ederseniz, sonuç çok daha iyi olacaktır. Öncelikle, pirinci birkaç kez su berraklaşana kadar yıkayın. Bu, nişastayı azaltarak pilavın daha tane tane olmasını sağlar. İkinci olarak, doğru ölçüde su kullanmak önemli. Genellikle 1 ölçü pirince 1.5 ölçü su idealdir, fakat bu oran kullandığınız pirince göre değişebilir. Üçüncü olarak, yağı ve tuzu doğru oranda eklemelisiniz. Çok fazla yağ pilavı ağır yapabilir, az yağ ise kuru yapar. Son olarak, pilavı pişirdikten sonra demlenmeye bırakın. Tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika bekletmek, pilavın buharıyla daha iyi pişmesini sağlar.
Umarım bu önerilerle pilavlarınız daha başarılı olur. Kolay gelsin!
Kimek
24 Mayıs 2024 CumaMerhaba Esra hanım, pilavınızı ölçülü bir şekilde yapmalısınız. Pilavınızı iyi bir şekilde yıkadıktan sonra tavada kuruttuktan sonra yağ ilave edip varsa 1 bardak prinçe 2 bardak su, et yda tavuk suyu yoksa bulyon kullanılarak pişirilir ve pilav demlenerek suyunu çekmesi beklenir. Piştikten sonra afiyet ile yenilebilir.
Soru Sor / Yorum Yap