Etli Pilav Etli pilav, özel günlerde sofraların baş tacı olarak hazırlanan geleneksel bir yemektir. Özellikle köy düğünlerinin vazgeçilmez pilav çeşidi olarak tanınmıştır. İçine koyulan malzemelerin zenginliği bu pilavın tam bir düğün pilavı olarak benimsenmesine sebep olmuştur. Etli pilav, içeriğindeki et sayesinde oldukça doyurucu bir yemektir ve bazı yörelerde ana yemek olarak tüketilmektedir. Pilavda kullanılacak etin yumuşak ve sinirsiz olmasına dikkat edilmelidir. Pilav yumuşak olduğundan, etin sert olmaması önemlidir. Kuzu eti tercih edildiğinde özellikle but eti kullanılmalıdır. Her zamanki gibi pirinci önceden ıslatarak pilavı pişirmeniz gerekmektedir. Şimdi, etli pilavın yapımına birlikte başlayalım. Etli Pilav İçin Gerekli Malzemeler
Etli Pilav Nasıl Yapılır? Pilavı hazırlamaya başlamadan önce pirinçleri yıkayalım ve ılık, tuzlu suda yarım saat kadar bekletelim. Bu şekilde kabaran pirinçlerin tane tane olmasına yardımcı olacağız. Kuzu etlerini de tencerenin içinde haşlamaya başlayalım. Kuru üzümleri ise ılık suyun içine koyalım. Bu arada kuru soğanları çok ince yemeklik doğrayalım. Tencerenin içine tereyağını koyup kızdırdıktan sonra, kabarmış olan pirinçleri süzerek içine atalım. Tencereye yenibahar ve tuz ilavesi yaparak, pirinçleri mat beyaz renge gelene kadar kavuralım. Haşlanmış olan nohutların kabuklarını soyalım. Haşlanmış kuşbaşı kuzu etlerini suyun içinden alarak, soğanların üzerine ilave edelim. Kabukları soyulmuş nohutları ve kuru üzümleri de tenceredeki malzemelerin üzerine ilave edelim. Tane karabiberleri ve toz karabiberi tencereye ekleyelim. Sıcak et suyunu ilave ederek, ateşin altını kısalım. Pirinçler suyunu çektikten sonra, pilavı ocaktan alalım. Üzerine kâğıt havlu örterek, on dakika kadar dinlendirelim. Servis tabaklarına kaseyle şekil vererek, etli pilavı konuklarımıza ikram edelim. Etli pilav, isterseniz tek başına bile sunabileceğiniz, doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Afiyet olsun. |