Pilav Çeşitleri Pilav Tarifleri ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Pilav Çeşitleri Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Pilav Çeşitleri

Pilav, mutfağımızda ayrı bir yere sahip olan ve çeşitli şekillerde hazırlanabilen temel besin maddelerinden biridir. Yöresel olarak farklı yöntemlerle pişirilen birçok pilav çeşidi bulunmaktadır. Genellikle sade olarak pişirilen pilav, farklı malzemeler eklenerek hem besin değeri artırılabilir hem de daha lezzetli hale getirilebilir. Pilav hazırlanırken ön hazırlıkların doğru yapılması ve pişirme yöntemlerine uyulması halinde, lezzetli ve keyifle tüketilecek bir yemek elde edilebilir.

Pilav Çeşitleri Nelerdir?

Sebzeli Pilavlar

Sade pilavlara eklenen sebzelerle pişirilen birçok çeşitli pilav bulunmaktadır. Bunlar arasında domatesli pilav, patlıcanlı pilav, fasulye diblesi gibi isimlerle anılan çeşitler yer alır. Sebzeli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
  • Pilav iyi kalitede bir pirinçle hazırlanmalıdır.
  • Kabartılan pirinç yeteri kadar kavrulmalıdır.
  • Pirinç kavrulurken tahta kaşıkla tek yöne doğru karıştırılmalıdır.
  • Pirinç pişirilirken içine konulan su ölçüsü, pirinçle bire bir olmalıdır. Yani bir su bardağı pirinç için, bir su bardağı su kullanılmalıdır.
  • Pilav sebzeli pişirildiğinde, içine konulacak su tavuk ya da et suyu olabilir.
  • Pilavın içine koyulan sebzelerin pişme derecesi doğru ayarlanmalıdır.
  • Pilavın içinde kullanılan ıspanak, havuç gibi sebzelerin renkleri korunmak istenirse şoklama yöntemi uygulanmalıdır.
  • Birden fazla sebze pilav yapımında kullanılırsa, sebzelerin birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir.
  • Pişirilen sebzeli pilavlar, en az on dakika dinlendirilerek servis edilmelidir.
  • Pişirilen sebzeli pilavın, yemek menüsünde olan ana yemekle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Pilavlar daima taze ve sıcak olarak tüketilmelidir. Isıtılmak durumunda kalınırsa, mutlaka buharda ısıtma yöntemi kullanılmalıdır.
  • Hazırlanacak pilavların içinde bulunan sebzelerin pişirme yöntemine uyulmalıdır.

Etli Pilavlar

Osmanlı mutfağında, Doğu ve Güneydoğu mutfaklarında sıkça pişirilen etli pilavlar, kalorisi yüksek ve besleyicidir. Bu yörelerde ağırlıklı olarak hayvansal besinlerin tüketilmesi, pilavlarda da kendini göstermiştir. Yöresel olarak farklı etler kullanılarak yapılan en bilinen pilavlar hamsili pilav, tavuklu pilav, iç pilav, kuzu etli pilav gibi isimlerle anılmaktadır. İç pilavda kullanılan ciğerin dışında diğer bir sakatat çeşidi olan kelle de pilavın içinde tercih edilir. Bu tür pilavlarda baharat çeşitleri de oldukça fazla kullanılmaktadır. Etli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • Pirinç tarif edildiği şekilde yıkanmalı ve kabartılmalıdır.
  • Etli pilavlarda sıkça kullanılan fıstık, badem gibi tohumlar iyi kavrulmalıdır.
  • Kuș üzümü kullanıldığında yıkanarak, ılık suda kabartılmalıdır.
  • Pilavda kullanılan etlerin sinirleri ve yağları temizlenmelidir.
  • Et ayrı pişirilecekse, iyi pişirilmelidir.
  • Pilavda kullanılan baharatlar, etlerle uyumlu olmalıdır.
  • Etli pilavların daha hafif olması için, tereyağını sıvı yağla karıştırarak kullanmaya dikkat edilmelidir.
  • Pişen pilav iyi demlendirilmelidir.
  • Servis aşamasında pilav güzel bir sunumla ikram edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri