Pilav Çeşitleri

Pilav Çeşitleri

Pilav çeşitleri, mutfağımızda ayrı bir yere sahip besinlerdir. Yöresel olarak pişirilen çok sayıda pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav en fazla sade olarak pişirilmekte ise de, farklı malzemeler kullanılarak hem besin değeri arttırılmakta, hem de daha lezzetli hale getirilmektedir. Pilav hazırlanırken ön hazırlıkların doğru yapılması, pişirilme yöntemlerine uyulması halinde zevkle tüketilebilir.

Pilav çeşitleri nelerdir?

Sebzeli pişirilen pilavlar: Sade pilavlara ilave edilen sebzelerle pişirilen çok değişik pilavlar bulunmaktadır. Bunlar domatesli pilav, patlıcanlı pilav, fasulye diblesi gibi isimlerle anılır. Sebzeli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;

  • Pilav iyi kalitede bir pirinçle hazırlanmalıdır.
  • Kabartılan pirinç yeteri kadar kavrulmalıdır.
  • Pirinç kavrulurken tahta kaşıkla tek yöne doğru karıştırılmalıdır.
  • Pirinç pişirilirken içine konulan su ölçüsü, pirinçle bire bir olmalıdır. Yani bir su bardağı pirinç için, bir su bardağı su kullanılmalıdır.
  • Pilav sebzeli pişirildiğinde, içine konulacak su tavuk yada et suyu olabilir.
  • Pilavın içine koyulan sebzelerin pişme derecesi doğru ayarlanmalıdır.
  • Pilavın içinde kullanılan ıspanak, havuç gibi sebzelerin renkleri korunmak istenirse şoklama yöntemi uygulanmalıdır.
  • Birden fazla sebze pilav yapımında kullanılırsa, sebzelerin birbiriyle uyumuna dikkat etmek gerekir.
  • Pişirilen sebzeli pilavlar, en az on dakika dinlendirilerek servis edilmelidir.
  • Pişirilen sebzeli pilavın, yemek menüsünde olan ana yemekle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Pilavlar daima taze ve sıcak olarak tüketilmelidir. Isıtılmak durumunda kalınırsa, mutlaka buharda ısıtma yöntemi kullanılmalıdır.
  • Hazırlanacak pilavların içinde bulunan sebzelerin pişirme yöntemine uyulmalıdır.

Etli pişirilen pilavlar: Osmanlı mutfağında, Doğu ve Güneydoğu mutfaklarında sıkça pişirilen etli pilavlar, kalorisi yüksek ve besleyicidir. Bu yörelerimizde ağırlıklı olarak hayvansal besinlerin tüketilmesi, pilavlarda da kendini göstermiştir. Yöresel olarak farklı etler kullanılarak yapılan en bilinen pilavlar hamsili pilav, tavuklu pilav, iç pilav, kuzu etli pilav gibi isimlerle anılmaktadır. İç pilavda kullanılan ciğerin dışında diğer bir sakatat çeşidi olan kellede pilavın içinde tercih edilir. Bu tür pilavlarda baharat çeşitleri de oldukça fazla kullanılmaktadır. Etli pilavlar yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında;

  • Pirinç tarif edildiği şekilde yıkanmalı ve kabartılmalıdır.
  • Etli pilavlarda sıkça kullanılan fıstık, badem gibi tohumlar iyi kavrulmalıdır.
  • Kuş üzümü kullanıldığında yıkanarak, ılık suda kabartılmalıdır.
  • Pilavda kullanılan etlerin sinirleri ve yağları temizlenmelidir.
  • Et ayrı pişirilecekse, iyi pişirilmelidir.
  • Pilavda kullanılan baharatlar, etlerle uyumlu olmalıdır.
  • Etli pilavların daha hafif olması için, tereyağını sıvı yağla karıştırarak kullanmaya dikkat edilmelidir.
  • Pişen pilav iyi demlendirilmelidir.
  • Servis aşamasında pilav güzel bir sunumla ikram edilmelidir.


Son Güncelleme : 25.11.2018 11:37:31
Pilav Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pilav Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pilav Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 Kişilik Pilav Tarifi
4 kişilik pilav tarifi, hazırlamak istiyorsanız pirincinizin ölçüsü kişi başına yarım su bardağından oluşan 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilavınızın istediğiniz gibi tane tane olmasını istiyorsanız, önce pilav için uygun bir pirinç seçmelisin...
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
2 kişilik pilav tarifi, pilav hazırlarken kişi sayısına uygun bir tarif yapmak istediğinizde, ölçünüz kişi başına yarım su bardağı sudur. Bu yüzden 2 kişilik bir pilavda bir su bardağı pirinç kullanmalısınız. Pilav piştikten sonra taze ve sıcakken t...
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav
Bulyonlu Pilav, yemeklerimizin ve sofralarımızın tamamlayıcı lezzeti olan, et veya tavuk bulyonundan yapılan yemek çeşididir. Bilindiği üzere et suyu veya tavuk suyunun yemeklerde kullanılmak üzere tablet şeklinde kurutulmasına bulyon adı verilir. Bu...
Temcit Pilavı
Temcit Pilavı
Temcit pilavı, Ramazan ayında sahur vakti için hazırlanan bir pilav türüdür. İftardan kalan pilavın sahurda yenmesi olarak açıklanmış olsa da, tarihçiler bu pilavın kadınlar tarafından sahur yemeği öncesinde pişirildiğini kaynaklara dayanarak açıklam...
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Güveçte bulgur pilavı, güveçte yapılan yemekler arasında vazgeçilmezim arasında yer almaktadır. Yaptığımdan beri böyle leziz bir yemediğimi anladım. Güveçte yapılan bütün yemekleri çok lezzetli bulmaktayım. Geçen misafirlerime yaptığımda onlarda çok ...
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Fıstıklı üzümlü pilav, bir çok insanın severek tükettiği bir pilav türüdür. Özellikle ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında tercih edilmektedir. Pilavı hazırlarken ölçülere uymalısınız. İyi bir pilav lapa ya da az pişmiş diri olmamalıdır. Kıvamını ...
Dövme Pilavı
Dövme Pilavı
Dövme pilavı, ülkemizin yöresel pilav çeşitlerinden biridir. Çukurova bölgesinde aşurelik buğdayla yapılan dövme pilavı, et, tavuk, sade ve nohutlu olarak yapılmaktadır. Bu pilav tarifi, yöresel olarak yapılan keşkek tarifinin dövülmemiş haline benze...
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Sulu bulgur pilavı; eski zamanlarda köyde çoğunlukla bu yemeklerde yapılırdı. Şimdi yeni yeni yemekler çıktı çıkalı bu yemekler yapılamaz oldu. Hatta unutuldu desek yalan olmaz. Bazen konu komşu bir araya geldiğimizde o zamanları ve o yemekleri hatır...
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş Üzümlü Pilav
Kuş üzümlü pilav, sizlere iç pilav lezzetini verecek kadar güzel bir tariftir. Hazırlayacağınız ızgara et ve tavuk yemeklerinin yanında bu pilavı pişirebilirsiniz. Pilavınız için kaliteli bir pirinç kullanmaya özen göstermelisiniz. Tavsiyemiz pilavda...
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı Mercimek Pilavı
Kırmızı mercimek pilavı, eğer ki bulabilirseniz küçük kahverengi mercimekle yapmanız tavsiye edilir, zira şu güne kadar aldığım hiçbir yeşil mercimeğin dağılmadan iyi piştiğine şahit olmadım. Bilmeyenler için söylüyorum kırmızı mercimek pilavının bi...
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı
Etli Perde Pilavı, Etli perde pilavını daha önce denemeyenler mutlaka denemelidir. Bu eşsiz lezzetin tadına bir kez varan bir daha vazgeçmeyecektir. Yöresel lezzetler arasında yer alan bu yemeğin yapımı zahmetli ancak yemesi de bir o kadar keyiflidir...
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı Bulgur Pilavı
Salçalı bulgur pilavı, bulgurla hazırlanan lezzetli pilav tariflerinden biridir. Sağlıklı beslenme açısından kabul edilen beslenme piramidinin en altında olan bulgurun vücudumuz için sayısız faydası vardır. Sindirimi kolay olduğu için sindirim sistem...

 

4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Fıstıklı Üzümlü Pilav
Dövme Pilavı
Sulu Bulgur Pilavı
Kuş Üzümlü Pilav
Kırmızı Mercimek Pilavı
Etli Perde Pilavı
Pilav Çeşitleri
Salçalı Bulgur Pilavı
Ciğerli Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Perde Pilavı
Bulgur Pilavı
Büryan Pilavı
Çerkez Pilavı
Arpa Şehriye Pilavı
Bezelyeli Pilav
Osmanlı Pilavı
Fırında Pilav
Özbek Pilavı
Tavuklu Pilav Çeşitleri
Kestaneli Pilav
Hamsili Pilav
Garnitürlü Pilav
Safranlı Pilav
Popüler İçerik
Ciğerli Pilav
Ciğerli Pilav
Ciğerli pilav, özellikle ciğeri sevenler için güzel bir tariftir. Tarifteki ölçülere uyulduğu sürece lezzetli bir pilav yiyebilirsiniz. Pilavı ciğerli...
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu Nohutlu Pilav
Tavuklu nohutlu pilav, pilav çeşitlerinden en beğenilen ve sıkça yapılan bir pilavdır. Oldukça doyurucu bir pilav olduğundan bazı durumlarda tek başın...
Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Nohutlu pilav, pirinç ve nohutla hazırlanan lezzetli bir pilavdır. Her türlü yemeğin yanında konuklarınıza ikram edebileceğiniz pilavı, buzdolabında d...
Perde Pilavı
Perde Pilavı
Perde pilavı, Siirt yöremize ait fes biçiminde bakır tencerede pişirilen bilinen bir tariftir. Hazırlanan hamurun tencerenin içine yufka biçiminde sı...
Büryan Pilavı
Büryan Pilavı
Büryan pilavı, Aksaray yöresine ait olan lezzetli bir pilavdır. Bunun yanında Sivas ve Bitlis yörelerinde de sıkça yapılan bir pilavdır. Bu pilavda bu...
Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı
Bulgur pilavı, sağlıklı beslenme açısından önemli olan bulgurla hazırlanan bir pilav türüdür. Vitamin, mineral, protein ve zengin bir lif kaynağı olan...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
4 Kişilik Pilav Tarifi
2 Kişilik Pilav Tarifi
Bulyonlu Pilav
Temcit Pilavı
Güveçte Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019