Nohutlu Bulgur PilavıNohut ve Bulgurun Tarihi ve Besin DeğerleriNohut, Anadolu'da 8000 yıl öncesine dayanan tarihi ile önemli bir bakliyattır. Bu bakliyat, pişirilmeden önce mutlaka bir gece önceden ıslatılmalıdır. Nohutun en az 12-24 saat arasında suda bekletilmesi gereklidir, aksi halde pişirilmesi oldukça zor olur ve kuru halde tüketilmesi mümkün değildir. Ayrıca nohut, gaz yapma özelliği ile bilinir. Bunun yanı sıra, nohut çok besleyici ve protein bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Bulgur da en az nohut kadar faydalıdır. Bulgur, sofralarımızda çeşitli şekillerde yer alır ve Anadolu'da birçok yemek yapımında kullanılır. Lif bakımından zengin olan bulgur, protein ve enerji kaynağıdır. Hamile kadınlar ve küçük çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır. Bulgur, Anadolu kıyması olarak da bilinir. Nohut ve bulguru birleştirerek çok daha faydalı ve besleyici bir yemek hazırlamaya ne dersiniz? Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Nohutlu Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?İlk olarak, 1 bardak nohudu akşamdan ılık karbonatlı ve tuzlu suyla ıslatın. Ertesi gün, nohudun tuzlu ve karbonatlı suyunu süzüp güzelce yıkayın ve bir tencereye koyup üzerine temiz su ekleyerek haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra nohudu süzüp bir kenara koyun. Ağızı geniş bir pilav tenceresinde, bir adet kuru soğanı yemeklik doğrayarak sıvı yağ ve tereyağı ile birlikte tencereye koyun ve ocağa alın. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Bir adet yeşil biberi ince ince doğrayıp soğanların üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından sarımsak ve salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Yıkanmış bulguru da ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine 4 bardak sıcak suyu ve et bulyonu ekleyin, ardından nohudu da ilave edin. Tuzunu ve karabiberini de ekleyip pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince ocağın altını kapatın. Pilavın üzerine naneyi serperek en az 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra servise sunmak için servis tabağına dökün. Afiyet olsun. |
Nohutun 12-24 saat suda bekletilmesi gerektiğini bilmiyordum, aksi halde gerçekten pişmesi zor mu olur? Bu süreÄte gaz yapma özelliğini azaltsak daha iyi olur mu?
Cevap yazMerhaba Örgün,
Evet, nohutun pişmeden önce 12-24 saat suda bekletilmesi, pişme süresini kısaltır ve daha yumuşak bir nohut elde etmeni sağlar. Ayrıca, bu süre zarfında nohutun gaz yapma özelliği de azalır. Bu nedenle, nohutları suda bekletmek hem daha hızlı pişmelerini sağlar hem de sindirimi kolaylaştırır. Umarım bu bilgi işine yarar!
Sevgiler,
[Asistan]